Linie pakujące
|
| mieszalniki i miksery
|
|
Dokładne wymieszanie składników bardzo często decyduje o jakości produktu finalnego. Urządzenia, które możemy do tego celu zastosować to mieszalniki i miksery. Systemy te, działające w układzie pionowym lub poziomym, służą do szybkiego i dokładnego mieszania materiałów sypkich, płynów, homogenizacji substancji kremowych lub mielenia pół-produktów, jak również dozowania innych materiałów np. syropów czy aromatów do mieszanych substancji. Kształt i wyposażenie systemu mieszania dopasowany jest do specyfiki produktów, z którymi ma pracować oraz do efektów końcowych jakie chcemy osiągnąć.
Innym rozwiązaniem dla szczególnie trudno mieszających się produktów może być wysokoobrotowy mieszalnik poziomy. Ciekawym rozwiązaniem do delikatnego a jednocześnie intensywnego mieszania substancji sypkich jest mieszalnik w kształcie litery Y, który obracając się wokół swojej osi poziomej powoduje przemieszczanie się produktu z beczki do uszu i z powrotem.
Do mieszania płynów możemy zastosować proste zbiorniki z mieszadłem o różnych kształtach umieszczonym pośrodku.
Zgodnie z życzeniami Klienta mieszalniki wyposażane są w:
-
urządzenie zwilżające (dysza rozpraszająca) dla dodawania płynów i cieczy do substancji mieszanej lub dla czyszczenia mieszalnika,
-
podwójny płaszcz służący do chłodzenia lub podgrzewania substancji mieszanej,
-
urządzenie tensometryczne do ważenia mieszanego konglomeratu,
-
różne systemy wypuszczania produktu z naczynia (spust ręczny, pneumatyczny, wypust szybrowy),
-
systemy podawania półproduktów i odbioru produktu finalnego (podajniki ślimakowe, kubełkowe, pneumatyczne, itp.
Doradca z Albertina Polska pomoże Tobie wybrać najskuteczniejsze urządzenie poparte rachunkiem opłacalności
|
|
|
|
|
|